Vrienden van de Dieptetuin
de tuinclub die echt werkt
 
 


Foto's en verslagen van de laatste werkochtenden in 2016


Verslag laatste werkochtend.


vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober

Zaterdag 29 oktober, alweer de laatste ochtend in onze Dieptetuin. Dág mooie lange zomer, voorbij de gezelligheid bij het harde werken en de dampende koffie. Maar nu was het vooral féést, met alles wat daarbij hoort: gasten, speeches, lekkernijen, bloemen, cadeautjes, trots en vrolijkheid. De Vrienden van de Dieptetuin hadden dan ook écht wat te vieren. Dat ze al vijf jaar lang met veel succes de Dieptetuin onderhouden. Dat ze beschikken over een behoorlijke harde kern van trouwe en gemotiveerde vrijwilligers. Dat dit seizoen de opkomst steeds heel hoog was: elke werkochtend ruim 200 groene vingers! Dat er een prima verstandhouding met de Gemeente is opgebouwd, echt een win-winsituatie. En dat door de Gemeente een geweldige klus is afgerond: de verbetering van de paden, nu goed toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers.
 
Onze voorzitter Dick Koopman sprak iedereen toe. Wethouder Roy Luca, van Seyst.nu, en van o.m. Openbare Ruimte, de drijvende kracht achter de renovatie van de paden, en de betrokken ambtenaren. Mevrouw Steenbergen, directrice van Huize Valckenbosch was aanwezig, en mevrouw Enck, bewoonster, die achter haar rollator de openingshandeling verrichte: zij ging heel elegant door het lint! De aannemer werd bedankt, die met z’n vaklieden zulk mooi werk heeft afgeleverd. We stonden stil bij het overlijden van onze lieve vriend Johan Uiling, zo betrokken bij de Dieptetuin. In het bestuur is Johan opgevolgd door Joyce van Daal, die zich ook enorm inzet voor ons project.
 
Vrijwilligster Jaco leverde een hartelijke en geestige bijdrage met haar “Alfabet voor de vrijwilligers”, er waren bloemen voor de bestuursleden en koffie met appeltaart en gevulde koeken voor iedereen. En het traditionele advocaatje met slagroom! Namens de Gemeente had wijkmanager Bram Wispeley, al vijf jaar ons aanspeekpunt, voor alle vrijwilligers (“zonder wie nooit...”) een geweldige douceur (het verkleinwoordje is hier niet op z’n plaats). De kers op de taart die ons vrijwilligerswerk sowieso is!
 
De Dieptetuin gaat nu in winterslaap. Maar op zaterdag 17 en zondag 18 december is iedereen hier weer van harte welkom om te genieten van de vijfde editie van de Levende Kerststal!

Op vrijdag kwam een grote ploeg om de Tuin keurig netjes aan te harken voor de feestelijke dag

Maartje uit Amsterdam wil een soortgelijk vrijwilligersinitiatief starten in de Watergraafsmeer

Een zonovergoten samenzijn

Voorzitter Dick Koopman en wethouder Roy Luca, een dynamisch duo

Mooi strak!

Breedgeschouderd doorzettingsvermogen

Mevrouw Enck gaat door het openingslint, gevolgd door wel 50 gasten

Een rijk voorziene tafel...

natuurlijk met koffie...

en met wat mag voor ‘n keertje!

Voor iedere vrijwilliger een doos met dank

Mooie en treffende woorden van onze welbespraakte Jaco

In de lente weer een egaal groen biljartlakenzaterdag 15 oktober: 

Werk in uitvoering in de Dieptetuin! De werkzaamheden aan de paden vorderen goed en dat is ook te danken aan het goede weer. Vandaag gelukkig geen brommende en ronkende machines, want het was immers zaterdag. De serene stilte van de tuin werd alleen “verstoord” door het geluid van babbelende vrijwilligers en de zachte geluiden van spitten, knippen en harken.

Om half 10 stond er nog maar een bescheiden aantal van 5 fietsen, maar om half 11, koffietijd, zaten er toch weer 16 mensen aan tafel. Gerda, Agnieta, Nel, Tineke, Lucie, Meta, Reina, Joyce, Jaco, Barbara, Hanny, Josje, Jan-Willem, Maarten, Pieter en Ton genoten van de taarten waar Barbara op trakteerde (zij was vorige week jarig). 3 taarten en die gingen bijna schoon op!

Er zijn veel planten gesnoeid, uitgespit, gedeeld en verplant; hou je vast, daar komen de namen: eupatorium, aster alma potschke, struisriet, gelenia, boltonia, pioenrozen. Genoeg moeilijke woorden; ook eenvoudig werk kwam aan bod: zwarte grond harken, onkruid wieden, uitgebloeide bloemen afknippen en natuurlijk blaadjes harken, want het is tenslotte herfst!

De gaura’s uit de bloembakken van de gemeente zijn gered en hebben een mooi plekje gekregen. En regeren is vooruitzien, want nu al is gepland dat in het voorjaar een groot deel van de persicaria aan de linkerzijde gerooid zal gaan worden. Ze groeien de tuin uit en belemmeren het zicht op andere mooie bloemen en struiken. 

Nog 2 keer en dan zit dit seizoen erop. Kom 21 oktober nog lekker werken en kom vooral ook 29 oktober, want dan sluiten we het seizoen gezellig af.

Ook al is de tuin gesloten voor het grote publiek, de vrijwilligers lieten zich zelfs door het miezerige weer niet weerhouden.

Agnieta en Pieter hebben dit overzichtelijke stukje border geadopteerd!

Gerda, Jan Willem en Nel in onze pluktuin!

Weer zo'n mooie strakke gazonhoek met Jaco, Hanny en Reina op de achtergrond.

Lekker, Barbara trakteert alsnog op haar verjaardag van vorige week.

Na het zingen wordt volop genoten van de aarbeien-, meringe- of hazelnoottaart.

Zelfs de helling is voorzien van zo'n strakke gazonband. De fotograaf vindt het prachtig!

De paden aan de oostkant van de tuin.... 

....en die aan de westkant van de tuin, voordat komende week de toplaag wordt aangebracht.

Ton passeert Reina en Nel, die worden gadegeslagen door een brutaal roodborstje.

Ook Jan Willen kijkt met ontzag naar de strakke gazonranden.


vrijdag 7 oktober:

Wat een bedrijvigheid in de Dieptetuin! De paden werden onder handen genomen door de vaklieden met hun sjofels en andere apparatuur. Ze werken sinds afgelopen maandag in opdracht van de Gemeente hard aan het mooie doel: een betere toegankelijkheid (zie de tussentijdse fotoreportages van Maarten). Daartoe wordt het grind, waarin rollators en invalidewagens blijven steken, vervangen door een meer compact materiaal: Gravelyn. En bovendien wordt het gazon afgewerkt met een stalen rand, praktisch!
 
Tijdens deze werkzaamheden is de Tuin voor het publiek gesloten, maar het onderhoud van de borders gaat gewoon door. Vanochtend waren daarin te vinden: Yvonne, Janneke, Agnieta, Ton (ook tuinbaas ad interim), vaste Ad M., Reina, Jan Willem, Nel, Jaco, Gerda, Josje, Hennie en Hanny en Willem Fazant. Achter de schermen nog Tineke, Meta en Loeki; en bezoek van mr. Mario en meneer Chris. Spectaculair was de actie die Willem en Janneke hebben ondernomen om een omvangrijke en bovendien tegenstribbelende wortel, echt een heel wortelstelsel, op te graven. Verder was iedereen bezig met de verplaatsingen die deze maand nog uitgevoerd moeten worden. Er zijn heel wat planten die, na onderzoek van Gerda, Josje en andere Jan Willem, een betere plek krijgen toegewezen. Omdat ze op hun oude standplaats verpieterden, of overlast voor hun buren veroorzaakten. Dat laatste geldt voor de woekeraars Solidago of Gulden Roede en Eupatorium of Leverkruid. En voor de heerszuchtige grote grassen Deschampsia en Carex. Die hebben ook van die vervaarlijke Nederlandse namen, resp. Ruwe Smele en Scherpe Zegge! Maar heus alle verhuisde planten werden vertroeteld met vele gietertjes water. Verder zijn er nog leuke-dingetjes-om –te- doen afgewerkt.
 
Tot ziens nog op de werkochtenden van 15, 21 en 29 oktober (feestelijke seizoensafsluiting)

Vanochtend vroeg wordt een grote hoop puin gestort in de Van Tuylllaan als ondergrond voor de nieuwe paden.

Daartoe worden die verdiepte paden eerst bedekt met worteldoek.

Daarop wordt het puin gestort en egaal uitgestreken door het graafmachientje.

De machinist gaat zeer zorgvuldig te werk, zodat zo weinig mogelijk beschadigingen aan borders of gazon worden gemaakt

De keitjes blijven liggen als afscheiding tussen border en de nieuwe padverharding.

Tegen de gazonrand wordt later nog een stalen band aangebracht zodat we geen kanten meer hoeven af te steken.

De werklui hebben een eigen pipo-wagen opgesteld in de Van Tuylllaan, waar ze schaften en koffie drinken. Best gezellig toch!?!


zaterdag 1 oktober:

Kalm herfstweer, aangenaam temperatuurtje, een heleboel enthousiaste collega’s en uitdagende klussen, wat wil een Dieptetuin-vrijwilliger nog meer? Nou, een aantrekkelijke presentatie op de gemeentelijke Vrijwilligersmarkt en goede publiciteit in De Nieuwsbode! Maar die belangrijke zaken zijn juist vorige week prima gerealiseerd door Joyce, Margreet en Ton, respectievelijk Loeki en Maarten! Nee, echt indruk maakte de komst van onze voorzitter, mét zelfgebakken koekjes. Om ze te maken was hij al om zes uur opgestaan. Hulde, Dick! Dat smaakte uitstekend en naar méér, vonden: Jaco, Janneke, Ad (vandaag ook de meewerkend voorman van dienst) Nel, Margreet, Josje, Tineke, Gerda, Joyce, Meta, Reina, Hanny, Kees, Loeki, Hennie, Lucie en haar zus Haika.
 
Door deze ijverige tuinploeg zijn de borders geschoond en overal is blad geharkt en opgeruimd. Vele taxussen zijn geknipt, alsmede de graskanten bij de vijver. De woekerende klimop bij de achteruitgang is teruggesnoeid. De composthopen zijn omgeschept en vermengd met lekkere verse paardenmest. Zie voor al deze activiteiten de leuke foto’s op www.dieptetuin.nl.
 
Goed nieuws: binnenkort worden de paden door de Gemeentemet beter toegankelijk gemaakt, m.n. voor de vele mensen die met hun rollators de Dieptetuin bezoeken en nu in het grind blijven steken. Er wordt speciaal plaveisel voor gebruikt, en langs het gazon wordt een ijzeren band aangebracht. Hoeven we er niet meer de kantjes vanaf te lopen!
 
Kom nog in de laatste maand van het seizoen naar de werkochtenden op: 7, 15, 21 en 29 oktober (feestelijke afsluiting).
 
Oh ja, zéér vermeldenswaard is het leuke uitstapje dat we afgelopen vrijdag hebben ondernomen naar de oude moestuin op het uitgestrekte landgoed Vollenhoven, het andere vrijwilligersproject van Janneke. We kregen een interessante rondleiding over deze idyllische plek.

Joyce en Ton in afwachting van de bezoekers aan de Vrijwilligersmarkt in het Gemeentehuis. Samen met Margreet vertegenwoordigden zij De Dieptetuin, met verve!

Margreet gaat met nog een pallet...

... en haar echtgenoot Ad de composthoop te lijf

Heerlijk bij de koffie

Lucie’s zus Haika, helaas woont zij niet in de buurt,  snoeit het siergras terug. Goed zo, zet je familie in!

Daarom heet de augurkenstuik zo!

Joyce houdt van een zéér strakke haag

Wat doen Lucie en Reina? Loeki schrijft ‘t op

Onze tere cyclaampjes, goed beschermd door hun stokjes: niet onderschoffelen!vrijdag 23 september

Vandaag begon de dag met een heel klein beetje regen maar toen ik op de Dieptetuin arriveerde was Maarten alweer druk aan het werk om de boel in gang te zetten, verder geen regen meer gehad en alleen maar zon. De Dieptetuin lag er mooi bij en de talrijke vrijwilligers liepen snel de tuin in om aan het werk te gaan met dingen die we leuk vinden zou Maarten schrijven..... 

Om maar met het belangrijkste te beginnen aanwezig waren op deze dag: Jan Willem, Kees, Ad H, Margreet, Reina, Agnieta, Jaco, Nel, Hannie, Barbara, Maarten, Gerda, Josje, Utrechtse Willem, Ad en Ton en dat was in orde zo, want Ton vierde zijn verjaardag van afgelopen woensdag dus zouden er meer geweest zijn dan waren de taartstukjes kleiner geweest maar dit terzijde. Jan Willem heeft blad geruimd en hoe, het zag er allemaal weer mooi uit in de Beceaux. Ook waren hier aanwezig Margreet en Ad H. die eveneens een karrevracht aan bladeren hebben geveegd, onkruid en klimop verwijderd en na het koffie uitrusten heeft Ad H zelfs de graskanten aan de vijver nog even onder handen genomen. Kees heeft de Acanthussen gescheurd, gerooid en weer terug gepoot en verder nog op andere plaatsen zijn niet aflatende inzet getoond. Ad was weer ingedeeld in het zware werk en toog direct aan de gang. Het verpoten van de Karmoezijnbes is geen sinecure, het vergt kracht, inzet en overzicht en dat is Ad niet vreemd, zag hem ook nog met gieters water in de weer dus zijn klus was helemaal af. Reina heeft de Papyrus opgeruimd en de randjes langs de boorders nagelopen en geschoond. Maar vanmorgen heeft ze ook het Europese record Haagwinde opruimen verbeterd, zelf had ze het over een kilometer of drie die ze intussen, in de voorafgaande weken erbij, heeft opgeruimd. Bravo Reina ga zo door...... Agnieta, rustig als altijd, heeft stilletjes de Campanula`s verplant en op haar stekje links achteraan veel ander werk verzet. Jaco, wat straalde ze weer een energie uit, vraag me af of ze niet een keer of drie per week de sportschool bezoekt, dit vanwege die genoemde uitstraling, heeft onkruid gewied en ook Reina mee geholpen de Haagwinde te verwijderen. Ja dan onze Nel, gelukkig weer terug van vakantie en wat heeft ze veel gewandeld in haar vakantie want tijdens het werken van vanochtend vloog bijna de hele zool van een van haar sportschoenen eraf. Maarten moest met kunst- en vliegwerk, haar zool met plakband weer op zijn plaats brengen want anders, zo zei ze, was ze naar huis gegaan en dat kunnen wij natuurlijk niet hebben. (grapje) Wel heeft ze haar Hortensia`s de hele morgen water gegeven en dat is geen licht werk temeer daar haar geplakte zool steeds haar volle aandacht vereiste om niet te vallen en dergelijke. Hannie Deij, zag er overigens heel uitgerust uit, waarschijnlijk, sorry dat ik het niet gevraagd heb, heeft ze weer een fikse wandeling in bos en hei gemaakt en zo die uitstekende conditie opgebouwd. Daarom was het vegen van de Beceaux en het verwijderen en wegbrengen van de takken, wat ze samen met Maarten heeft gedaan, een makkie. Barbara, druk met van alles, was vandaag ons koffiemeisje en dat is uitstekend gelukt. Bovendien heeft ze de door mij meegebrachte taarten keurig in de juiste maat gesneden zodat iedereen daarmee in zijn sas was gezien de hoeveelheid taart per vrouw/man. Niet onvermeld mag blijven dat ze ook nog de Kate, geveegd, en schoon achtergelaten heeft. Ja dan ons qua tuin, bloem- en plantkennis hoog gewaard stel, Gerda en Josje, hebben weer controle op de tuinindeling gedaan en de vorige week opgedragen taken van Jan Willem de hovenier, kritisch en met kunde bekeken. Zag Josje nog naar huis gaan met een grote plant, die voor haar zus bestemd was, inclusief pot met aarde, zo maar achterop haar fiets of het niets was. Josje is veeeeeel sterker dan wij allemaal denken......Ook Utrechtse Willem, onze tuinman, stak weer als vanouds de handen uit de mouwen. De grasranden, en geen gering aantal afgestoken meters, zagen er weer om door een ringetje te halen uit. Weet zeker dat Willem hierdoor een goed weekend heeft en met recht. Last but not least, de jarige van vandaag, Ton, had het druk met de koffietafels zetten, er moest immers op tijd taart klaar staan voor de mensen. Toen in overleg met Joyce, die nog even snel voorbij kwam in verband met de Vrijwilligersdagen in het stadhuis van Zeist op zaterdag evenals Margreet H. die er dan ook van de partij is, de zaken besproken en de uit te stallen documentatie van de Dieptetuin ingepakt en mee genomen in mijn auto. Maar toch nog even mijn karwei met het schoonmaken van de stenenrand om de vijver afgemaakt, was er al drie weken achtereen aan begonnen maar steeds van het werk afgehaald om elders te assisteren in de tuin. Rest mij nog iedereen te bedanken die tijdens het koffieleuten voor mij gezongen hebben, Kees die als steeds zijn mondharmonica tevoorschijn haalde en mij trakteerde op een paar leuke liedjes alsmede Maarten door wie ik met een kleine edoch innemende speech toegesproken werd en mij bloemen uit eigen tuin en een boekenbon overhandigde. Een mooie afsluiting van een welbestede dag met de allengs bekende inzet van de vrijwilligers.


 

Het moet een bovenaardse stronk zijn die zo uit de hemel wordt aangelicht! Ad weet wellicht meer? 

 

Jas uit, trui uit. Ja Aad, het warmde snel op deze prachtige herfstdag

 

Hanny valt de stapel snoeihout van gerooide, want mismaakte, conifeerstruik aan.

 

Gelegenheids-koffiedame Barbara schept met een tafelkleedje een gezellige koffietafel.

 

En de traktatie kwam van Ton, die deze week een respectabele leeftijd bereikte. Niet te zien!!

 

Gezelligheid kent geen tijd, maar het werk roept.

 

En Ton mag vandaag nota bene zelf het verslag schrijven. Met overgave, zo te zien!

 

Nee, verstop je maar niet achter die spade, Agnieta. We hebben je heus wel gezien.

 

Kijk, Jaco heeft een beter verstopplek. Met haar hoofd tussen die vermaledijde haagwinde!

 

De nieuwe Dahlia's uit Terschuur hebben het niet makkelijk met dit warme droge weer.

 

Josje heeft het beplantingsplan en de plantennamenlijst altijd bij de hand. Hoe handig! 

 

Deze yuca heeft er heel wat kinderen van weerhouden op deze o zo verleidelijke muur te klimmen! 


zaterdag 17 september

Onze claim is: de Tuinclub die écht werkt, en die maken we waar ook, met zovele actieve leden! Vandaag, bij een lekker nazomerweertje: Josje, Henny, Janneke, Nel, Hanny, Joyce, Ad M., Yvonne, Lucie, Barbara, Maarten, Ton, Kees, Loeki, Reina en Jan Willem (die oudere jongere van Spruit).

Het was business as usual: onkruid en uitgebloeid spul en dorre takken verwijderen uit de borders. Dan wil Janneke zoveel mogelijk van die groene ronde dingen vullen, zie de foto's op www.dieptetuin.nl en ook Reina van Haagwinde en Barbara Papyrus lieten zich niet onbetuigd, net als onze flinke Lucie. Als er iemand genoemd moet worden die weer op eigen benen staat, is zij het wel, hulde! Henny was, zoals gewoonlijk bezig met het fatsoeneren van onze mooi vormgegeven buxusjes, en hun spiegels!

Maarten kon vandaag het dak op: daar was ook veel aan 't groeien. Hoe vindingrijk is de natuur, kleine eikjes in de dakgoot, snoezig, maar ook zó ongewenst!
Onder de Vrienden van de Dieptetuin is er altijd sprake van eendrachtige en efficiënte samenwerking. Hebben Yvonne en Joyce net de paden onder de berceaux keurig aangeharkt,  begint Hanny boven hun hoofd te snoeien. Gelukkig kunnen alle dames nog samen over één tuinpad. Nel en Kees doken vandaag overal op, heel nuttig, en Kees is ook een zeer bereidwillige afwashulp. Daarvan kunnen we er meer gebruiken!

Bij de koffie was er de uitwisseling van de complimenten die we de afgelopen tijd hebben geïncasseerd voor onze prachtige locatie. Van Loeki's verjaardagsvisite, Reina's seniorenclub, de gasten van Lucie en Hanny's familie Deij, die allemaal iets feestelijks hebben gevierd in de Kate en de Tuin. Hanny en Loeki, die vaak tuinclubs rondleiden (kassa!), hebben ook weer veel lof geoogst van speciale Tuinkabouters uit Bleiswijk.

Er was ook een speciaal project: woekerende grote grassen uitspitten. Ad en Ton werkten zich in het zweet. Vonden ze lekker, een masculiene work-out!
Ton was de held van de dag: hij heeft een spade aan flarden gespit. Nee, niet de houten steel gebroken, het ijzeren blad ging eraan. Ton, een vrijwilliger met een ijzeren inzet, stal de show, maar eigenlijk deed Ad het buffelwerk, nou ja, Ad en Ton samen!

Josje, die zo deskundig is, samen met Gerda op plantengebied, deed samen met Jan Willem een inspectieronde. Jan Willem is hovenier, met een eigen bedrijf, www.jwspruitttuinverzorging.nl  en kan dus niet zo vaak komen werken, maar is als onze externe adviseur en de Dieptetuin zeer toegedaan. Met het beplantingsplan onder hun arm velden Josje en Jan Willem, groene scherprechters, harde oordelen: dat gras moet eruit, misschien nog wat polletjes aan de overkant, maar verder: vort ermee. Havikskruid moet ook z'n plaats kennen, en deze Ammeretsia staat beter daar. Fijn, deskundigen met overzicht!

Beleef het mee, op de werkochtenden die ons nog zijn toebedeeld: 23 september, 1, 7, 15, 21 en 29 oktober!

 

Zoveel vrijwillige fietsen, en Janneke in actie

 

Ad en Kees gaan altijd helemaal Los, maar pas na onderling top-overleg

 Prachtig kiekje vanonder onze rechter berceau. Rara, wie snoeit daar?

Er groeiden al eikenboompjes in de dakgoot, dus

... dus: opschonen!

Ton heeft een slim staalborsteltje aan een steel meegenomen, waarmee....

...hij wat handiger het onkruid tussen de steentjes rond de vijver kan weghalen.

Bij de koffie heeft iedereen wel een mooi verhaal om te delen

Terwijl Nel nog volop aan het snoeien is, brengt Janneke een volle mand snoeiafval naar de Van Tuylllaan. Onderweg loopt ze tegen Josje en Jan Willem aan.

We hebben Josje en Jan Willem meteen maar even gevraagd waar dat vreemde gras op het pad vandaan komt. En wat bleek:

De grasjes zijn ontstaan uit de zaadjes van de papyrus, die we afgelopen herfst daar geplant hebben.

Dus werd ter plekke besloten dit papyrus-bed te ruimen, welk klusje door Ad en Ton werd geklaard.

... en kom alsjeblieft terug!
Vrijdag 9 september

Donderdag werd gemaaid met groot materieel: een grote zitmaaier, die maar net de tuin in kan, maar waardoor de maaibeurt in een half uurtje geklaard is.

Echter moet ie dan wel meteen goed zijn afgesteld, anders krijg je dit soort ongelukjes. Met de handmaaiers is dat risico minder aanwezig.

Sedum of Vetkruid krijgt eindelijk rooie konen

De Agapanthus of Arfikaanse Lelie niet meer in de bloei van z’n leven, Jan Willem op de achtergrond gelukkig wel!

??? Ginger Art?

Een goed functionerende fontein, en een dito Kees

Agnieta werkt zeer geduldig, op aanwijzingen van Gerda en Josje

Goede koffie en goede gesprekken

Kirengeshoma palmata, zeg maar: Japanse Wasbloem (met een lila verstekeling)

Naast de pallets van de oude composthoop werden ook de vijverplanten, die dit jaar zo uitbundig groeiden, naar het afvalstation afgevoerd.

Straal naar links, hoofd naar rechts; en met één hand. Hoe handig, onze Ton.

Attentie: tegenover de Kate staan tere cyclaampjes

Josje sommeert de slakken om weg te gaan (en nooit meer terug te komen)

Decoratief, want ontdaan van de graspollen.

Jaco’s handige krukje

Oh, wat herfstig al!

Kees Krentenbol


Zaterdag 3 september

Heel de zomer was het al zo: we doen het niet voor minder! Altijd zo’n 20 vrijwilligers op een werkochtend! In wisselende samenstelling, volgens ons motto “je komt als je kunt”! Fantastisch, zelfs wanneer vakantiebestemmingen, werk, de zeilboot, het zangkoor, tweede huisjes, de eigen tuin, ander vrijwilligerswerk, kleinkinderen, seniorenactiviteiten of jeugdige zomerse luiheid aan de orde van de dag zijn, wordt de Dieptetuin niet vergeten. Vandaag waren er 20 min 1: Maarten, Gerda, Jackie, Joyce, Ad (die van De Hartog), Henny, Jan-Willem, Ton, Reina, Yvonne, Margreet (die van die van De Hartog), Janneke, Loes, Hanny, Loeki, Meta, Tineke, Jan en Lucie. (Die min 1 was Kees, die altijd zo trouw komt, maar vanochtend voor een keertje niet kon!)
 
Deze ochtend stond in het teken van de “nazomer-schoonmaak”. (We willen het met deze mooie temperaturen nog niet over “de herfst” hebben, toch?). Uitgebloeid spul en dorre takken verwijderen, onkruid eruit, en blad ruimen. Onze hele tuinclub-die-écht werkt was daarmee bezig. Dus even geen individuele “name & fame”-vermelding m.b.t. deze activiteiten. Toch moeten de acties van sommige vrijwilligers wel even worden aangestipt: Jan Willem had in opdracht van Gerda een zware taak: Zegge of Carex en Epimedium of Elfenbloem verplaatsen, ten behoeve van een mooi plekje voor de Calamintha of Bergthijm. Jan Willem moest heel hard spitten ten behoeve van ons doel: mooie gespiegelde borders.
 
En spontaan formeerde zich een ploegje van doorleefde kerels, doch nog steeds krachtdadige houtvesters: Ton, Ad, Jan en Maarten, de laatste als de beste stuurman-op-de-wal! Zij gingen energiek een uit z’n krachten gegroeide Klimop of Hedera Helix te lijf aan het begin van de linker berceau. De Klimop vocht terug, maar is tenslotte toch overmeesterd! En Loes was vandaag de Schrik-van-de-Naaktslakken, en Janneke ook!
 
Ook vermeldenswaard: Joyce heeft het achterpad naar de van Tuylllaan ontdaan van alle mos- en graspollekes. Een ware metamorfose!
 
Tenslotte nog een bericht van de Zeister Senioren, bij monde van Reina: fantastisch lokatie, die dieptetuin!
 
Kom weer op die mooie dagen in september: vrijdag 9, zaterdag 17 en vrijdag 23 september. De Dieptetuin is jou dankbaar voor elk uurtje inzet.

Sedum of Vetkruid krijgt eindelijk kleur

Een van de vele volle kruiwagens

De herfst komt eraan, volgens de lindebomen...

Ton fatsoeneert de waterkant, of plaagt-ie een kikker?

Oeps, meer onkruid dan grind

Yvonne maakt jacht op dorre bladeren

Al die koeienogen kijken ons zo lieftallig aan

Jan-Willem zorgt voor meer grind dan onkruid: monnikenwerk

Koffie met een uitnodigende Janneke

Zo sfeervol kan ‘t wezen...

Onze pluizige conifeer 'Jaco'

Onze vijg 'Chris' is definitief goed aangeslagen.

En het bleef nog lang onrustig rond de geruimde klimop.Vrijdag 26 augustus

 
Op deze warme ochtend was er weer een geweldige opkomst aan vrijwilligers, 24 in getal. Misschien kwam het wel door de 62 e verjaardag van Loeki die ons op een geweldige taart trakteerde, waaraan helaas de bijen ontbraken, maar toch.  Gezongen werd er ook voor haar waarvan de tekst door Reina en Janneke werd geschreven.  Acte de présence gaven Kees, Marion, Ad, Ad H, Maarten, Willem Fazant, Jan Willem, Henny, Nel, Jaco, Jackie, Agnieta, Hanny, Janneke, Ineke, Lucie, Reina, Jan van Loeki, Meta, Loeki, Louise van de stenen, Tineke, Yvonne en Ton. 
 
Kees en Ad ontfermden zich eerst op het naambordje van de tuin aan de ingang van de Dieptetuin, geen gemakkelijke opgave naar het zich liet aanzien maar de klus werd geklaard. Ook de hoge aanplant voorzag Kees van water, tussendoor snoeide hij nog hier en daar en zorgde ook voor het afvoeren van het vuil. Ad nam nadien de uitgebloeide vlinderstruiken onderhanden alsmede de acanthussen.
 
Ad de H, monter als altijd, heeft de klimop op het tuinpad van de bercaux verwijderd, overal water gegeven en ook nog werkzaamheden achter de Kate verricht. Maarten begon al vroeg met het schoonmaken van de vier zitbanken, Maarten met mop was aardig om te zien en bracht het samen met Ton tot een ferm einde. Nadien was hij overal aanwezig met raad en daad maar gebruikte ook zijn handen waar nodig.
 
Willem Fazant, trakteerde ons op een komisch verhaal van zijn ziekenhuisbezoeken en wees ons (Maarten en Ton) de weg waarom de zorgkosten zo duur worden. Ook hij verzette weer veel werk in de tuin en staat altijd klaar voor adviezen en meer. Jan Willem was als steeds ingespannen bezig met het schoonmaken van de bercaux en was zichtbaar tevreden met het door hem verrichte werk. Henny, weer helemaal bij zinnen na het thuis lezen van Mein Kampf (geleend van Ton) heeft netjes zittende de spiegels aan de buitenkant van het grasveld schoongemaakt. Marion, vandaag gescheiden van Nel haar tuinkompel, komt vanzelf weer goed, heeft een wildernis aan overvloedige plantengroei teruggesnoeid en opgeruimd, opvallend is dat Marion daarbij altijd een lach op haar gezicht heeft, wie doet dat haar na?
 
Nel was zichtbaar druk met water geven van de hortensia`s en tussendoor fatsoeneerde zo ook nog menige struik. Jaco, vanmorgen weer vol energie heeft overal schoongemaakt en uitgebloeide bloemen verwijderd. Jackie, zat in de ziektewet, maar heeft op weg naar koffie en taart wel onderweg blikjes, papier en verdere rommel van de straat gehaald, chapeau.....Agnieta, fris als altijd,  heeft een stokroos geplant of verplant, dit vanwege de spiegeling  en verder de borders weer op orde gebracht. Hanny, net terug van ziekteverlof maar wel weer direct aanwezig, heeft de borders geveegd onder de pergola`s en nog wat kleiner werk verricht. Janneke, nu liedjes-componiste naast haar tuinwerk, heeft veel water aan de planten gegeven alsmede tussendoor de beide liedjes met de dames gerepeteerd.
 
Ineke, lekker bruin terug uit Frankrijk, was op visite en heeft in familie-opzicht wel het een en ander achter de rug. Lucie, na haar enkelbreuk, in korte broek en gelukkig weer aanwezig, heeft planten gesnoeid, tuin- zaailingen verwijderd en rommel weggehaald. Ja dan Reina, liedjes bedenken kan ze, maar ze had vandaag haar stemvork vergeten, jammer, kan eenieder gebeuren, deed weer allerlei werk vandaag, taart klaar zetten, koffie zetten, vlaggetjes ophangen, vlijtig als altijd.
 
Jan van Loeki, had een mooie rustige ochtend, zitten met de hond op schoot, taart aansnijden, koffie drinken en toen weer naar huis zonder zijn jarige, hoewel hij, ik heb het zelf gehoord, wel vroeg aan zijn eega of er nog wat gedaan moest worden. Louise, van de stenenverhalen was er ook en kwam voor de koffie en de verjaardag van Loeki. Ja dan Meta en Tineke, normaal ons geweldige koffie duo, hadden niet nog even op de email gekeken de avond ervoor en kwamen later dan gewoonlijk (tropenrooster) naar de Kate alwaar intussen de eerste koffie al stond te pruttelen maar staken direct de handen uit de mouwen zoals wij van ze gewend zijn.  Yvonne, last but not least, van alle markten thuis, hielp bij het vervroegde koffie zetten en heeft overal, met gulle lach, weer flink water gegeven in de tuin. Tot slot Ton, de verslagschrijver van vandaag, heeft de spiegels rond de vijver, en zoals Maarten dat treffend zei, hiermede de puntjes op de i gezet en daar is hij het volledig mee eens.
 
Al met al een heel gezellig tropenrooster, de vrijwilligers goed geluimd en opgewekt, waarschijnlijk door het vroege opstaan en we hebben genoten van die mooie, uit twee lagen bestaande taart, die Loeki op haar verjaardag voor ons geregeld had. Tot de volgende werkdag op zaterdag 3 september.


Yvonne weet wie er dorst heeft

Heel veel schildpadbloemen, je houdt ervan, of helemaal niet

Ad, onze compost-man, waardige opvolger van Johan

Uitgedroogde Van Tets in de achtertuin; deze voor ons bijzondere aalbes verdient meer aandacht! 

 Mooi predikaat, maar het betekent niets zonder de inzet van vrijwilligers!

 We volgen onze Sedum of Vetkruid van week tot week. Al wat meer kleur op de wangen!

 Veel snoeisel...

 ... van de snoeiharde dames Hanny en Jaco

 Jonge aanplant, beschermd door de nieuwe slakkenkorrels?

 Een chique verjaardagstaart ...

 ... wordt aangesneden door Loeki, geholpen door haar man Jan

 Een heel groot en gezellig koffiegezelschap...

 ... in de ban van het enige verjaardagslied van Reina, met professionele muzikale ondersteuning van Lucie

 

 Iedereen heerlijke taart...

 ... die onderste helft komt ook nog wel op!

 Onze Dieptetuin, een plaatje!


Zaterdag 20 augustus

Wat een drukte, terwijl we tijdens de rondleidingen altijd vertellen dat er in de Dieptetuin zo’n speciale verstilde sfeer heerst. Mooi niet als er zoveel vrijwilligers actief zijn: Ton, Nel, Barbara, Maarten, Yvonne, Reina, Josje, Meta, Tineke, Jan Willem, Kees, Marion, Henny, Gerda, Ad en Margreet, die hun kleindochter meegenomen hadden, de vrolijke Lente, die beslist van aanpakken weet. En Joyce, die vakantie viert in een heel andere provincie, maar er drie uur rijden voor over heeft om mee te doen! Ook Olaf de imker was er en we hadden hoog bezoek: mevrouw Fiep Lever-Smitskamp met haar gezelschapje. Zij is de dochter van tuinarchitect Smitskamp, die de Dieptetuin heeft aangelegd, naar volle tevredenheid van de opdrachtgever, jonkheer Van Tets. Verder nog toeristen die in Figi verblijven, onze folders werken! En de zoveelste Pokémon-jagers, want in de vijver zit een “gym”. Gelukkig blijven ze keurig op de paden en vertrappen ze hier niets, in tegenstelling tot Kijkduin, waar de duinen onder de voet gelopen worden.
 
Het hoogtepunt van deze ochtend was wel het planten van de nieuwe planten, op aanwijzing van Josje en Gerda, door o.a. Nel, Barbara, Margreet en Yvonne. Deze nieuwe aanwinsten, zoals Rudbeckia of Zonnehoed, Calamintha of Steenthijm (snuffel maar eens: munt en thijm tegelijk), Astrantia of Zeeuws Knoopje en snoezige lage astertjes, vervangen de losers die niet zijn aangeslagen of zijn opgegeten door de slakken. Zo wordt er nog meer kleur in de borders gebracht. Verder is er, zoals elke week, veel gewied. Ton en Henny hebben de spiegels van de buxussen onberispelijk gemaakt, en Reina heeft meters haagwinde opgerold. Jan Willem nam het harken van het gazon voor z’n rekening, waarbij nog menige onfortuinlijke naaktslak door hem werd verwijderd. Josje voert een experiment uit met revolutionaire slakkenkorrels, die hopelijk wèl werken. Snoeien was ook weer aan de orde van de dag, Joyce is daar heel goed in, en ook Marion. Lente houdt ervan om al het afval in de kruiwagen te gooien, waarna opa Ad hem weg mag kruien, met Lente erin. Maarten nam de berceaux onder handen en Meta en Tineke zorgden weer voor ‘n lekker en welverdiend bakkie koffie voor iedereen. Het gonsde dus van de activiteiten, en ook van de bijen. Zij werden goed verzorgd door de imker, die ze kwam behandelen tegen de beruchte Varroa-mijt. Eentje wilde niet door Yvonne gefotografeerd worden, en stak terug. Angel er gauw uit en deppen met ammonia, dat daarvoor speciaal boven in het linker keukenkastje staat. Bij legde het loodje, Yvonne, absoluut geen zeurpietje, is gelukkig nog springlevend.
 
De laatste werkochtend in augustus is vrijdag de 26ste. Hier alvast de data voor de mooie maand september: 3, 9, 17 en 23.
 

 Sedum of Vetkruid ziet nog wat bleekjes

 Yvonne wiedt of plant

 Opa Ad helpt een handje, maar Lente doet toch echt ‘t zware werk!

 Persecaria of Duizendknoop: zoek de bij!

 Henny en Meta: de Dieptetuin nodigt uit tot een goed gesprek ...

 ... dat zie je wel vaker!

 Ook bij de koffie geanimeerde conversaties

 De andere tien zitten in de oostelijke border

 Reina, Margreet en Barbara zijn blij met de nieuwelingen, Gerda en Josje regisseren

 Marion en Kees voeren deskundig botanisch overleg, Nel en Joyce snoeien deskundig door

 Mevrouw Lever-Smitskamp (2e v.r.) luistert geboeid naar Barbara’s verhaal over de Levende Kerststal: ja, zo’n grote ster wordt in de hoogste boom gehesen