Vrienden van de Dieptetuin
de tuinclub die echt werkt
 
 

Verslag werkochtenden 2018

Van elke werkochtend wordt een verslag gemaakt, zodat ook degenen die deze ochtend gemist hebben, kunnen lezen waar we mee bezig zijn geweest en om te vernemen wat er eventueel voor volgende keer op het programma staat.

vrijdag 20 april:

Wat groeit alles hard met dit prachtige weer! De tuin wordt nu heel snel groen. Nadeel is, dat ook het onkruid hard groeit. Dus: op de knietjes en wieden maar! Gelukkig waren er weer heel veel handen bezig; de handen van: Jaco, Meta, Maarten, Barbara, Ad M. en Ad de H., Margreet, Janneke, Henny, Hanny, Loes, Henk, Reina, Albert, Yvonne, Ton, Nel, Josje, Ellis en Willem. Nieuw in ons midden was vandaag Mireille. Zij komt ervaren of dit vrijwilligerswerk bij haar past. Welkom Mireille! Het onkruid in de borders werd dus goed aangepakt, maar ook tussen alle stenen randen is veel ongewenst groen verwijderd. Ook het ongewenste groen op onze witte banken is er hardhandig afgeboend met een geweldig sopje van Meta! De entree ziet er weer keurig uit. We hebben daar leliehaantjes ontdekt: rode kevertjes met een mooie naam, maar met een nare eigenschap: ze eten bloemen! En er is maar één remedie: vangen en dood maken. Waarvan akte…Wat is er nog meer gedaan. De struiken in het gazon hebben schone spiegels en, heel belangrijk: Ton heeft de bovenborders gesproeid. Het gazon en de borders beneden krijgen water via ons sproeisysteem, maar de hoge borders vallen buiten hun bereik, dus die moeten apart water krijgen. Nel zorgde voor het water geven van de hortensia’s op de berceaus.

Ik was blij om te zien, dat de bijen weer vliegen! Dat heeft lang geduurd dit jaar; waarschijnlijk een gevolg van de strenge vorstperiodes. Die vorst heeft ook huisgehouden bij sommige planten. Het is even afwachten of echt alle planten weer boven de grond zullen komen! Planten die wel boven zijn gekomen, zijn de darmera’s. Eerst komen dikke stelen met roze bloemschermen boven de grond en pas later komen de grote bladeren; heel apart! Zo viel er weer viel te genieten vandaag. Kom ook genieten en meewerken op onze volgende werkochtenden: 28 april en 4, 12, 18 en 26 mei. Tot ziens, Hanny


Gisteren was daar ineens onze oud-vrijwilliger Johan B., die momenteel in Bilthoven woont. Hij werd begeleid door zijn zus. De groeten van Johan aan zijn oude vrienden!

 

Ook werden gisteren twee oude banken uit de opslag gehaald, zodat onze bezoekers zich bij 29 graden in de schaduw kunnen verpozen. 

Terwijl Loes haar bordertje koestert, vertelde ze mij dat onze bijen een moeilijke start hebben. 

Vorig jaar viel de sering wat tegen, maar dit jaar belooft hij extra uitbundig terug te komen. 

 Wat kruipt daar rond het struikgewas? Het zijn Henk, Albert en Ad....

 

...en wat zagen zij: héél veel beestjes, om hun heen !!!

Hanny en Mireille hebben zich gestort op het schoonmkaen van de banken. 

Pittig maar dankbaar werk: het verschil is duidelijk zichtbaar.

Nieuwkomer Mireille (l.) verbaast zich over het grote aantal vrijwilligers deze ochtend.

Jaco fatsoeneert de struiken bij de entree en stuit daarbij....

...op dit schattige nestje tegen de pilaar van de poort!

Met een koude douche jaagt Ton het personeel van Valckenbosch weer naar binnen! Die Ton!

Na de koffie zoekt ook Nel een werkje uit de zon.

 

 

Margreet heeft een broek uitgekozen in de kleur van het schoonmaakmiddel. Geraffineerd!

Willem heeft een halve hulstboom gerooid, waardoor de bewoners van Valckenbosch een nog beter zicht op onze tuin hebben gekregen.zaterdag 14 april:

Degenen die op zaterdag 14/4 door het hek kwamen aanzetten, werden verwelkomd door de heerlijk geurende Skimmia die daar nu in bloei staat. Deze struik ruikt naar een lekker zeepje!

En die binnenkomers dat waren er nogal wat: Agnieta, Meta, Gerda, Albert, Margreet, Reina, Tineke, Kees, Henny, Maarten, Josje, Nel, Joyce, Olaf, uw verslaggeefster van vandaag Janneke en Ellis.

Jazeker, Ellis van Halsteren, zij is een nieuwkomer, zowel in Zeist als in de Dieptetuin en een harde werker, de berceaux zijn daar blije getuigen van. Ook Maarten en Joyce deden in die hoek iets doortastends: ze deelden de buxussen aan de voet (?) van de Valk in twee precies gelijke hagen.

Door de bewolkte hemel bleef het wat fris, maar Meta en Tineke serveerden de koffie terecht buiten, met prachtige koekjes erbij, of beter gezegd taartjes! ons aangeboden door Henny die onlangs jarig is geweest. Zij werd hartelijk toegezongen, net als Olaf, die pas geleden 60 is geworden en Reina die ook jarig is geweest. In het dorp werd ondertussen langdurig luid getoeterd, maar of dat ook voor al die jarigen was, vertelt het verhaal niet. Maarten meende zijn steentje te moeten bijdragen en toeterde keihard mee. Om je een hoedje te schrikken.

Ook de andere mannen hebben zich echt kranig geweerd: Kees bij het uitspitten en verplanten volgens de richtlijnen van Josje en Gerda, Pieter en Albert bij het knippen van de grasrandjes. Als de Gemeente de komende week weer begint met maaien hoeft die zich hier tenminste niet te bekommeren om rafelrandjes.

Verder vonden o.a. Vlinderstruiken, Epimedium en Engelse grasjes nieuwe plekken om vrolijk verder te groeien en hopelijk te bloeien. De banken zijn door Margreet onder handen genomen en het hek door Reina, wat we goed konden zien toen we weer vertrokken, moe maar voldaan.

 

De volgende werkochtenden zijn op vrijdag 20 april en zaterdag 28 april, steeds van 9.30 tot 12 uur 


De vlinderstruiken worden rigoreus teruggesnoeid, laat dat maar aan Gerda en Janneke over.

 Ook Agnieta en Pieter hebben 'hun' vlinderstruiken gesnoeid. Mooie strakke border trouwens!

Albert doet een rondje tuin op zijn skelter.

Joyce heeft een passie voor zeilen!

Dat wordt een mooie binnenkomer, Reina en Margreet! Ja Reina, je staat er echt op!!

Lang zullen ze leven: Henny en Olaf. Die schelen exact 25 jaar! Hulde!

Kleurrijke en verrukkelijke tractatie, Henny! Op je gezondheid!

Heel Holland smakt!

Josje, Gerda en Janneke scheiden het bruine Engels gras van het verse groene, dat dan weer terug de border in gaat. Lucie zal niet weten wat ze ziet straks!

Joyce knipt een doorgang in de buxushaag bij de helling vóór de valk.

Nu hoeven de kinderen - en wij - niet meer dóór de buxushaag maar over een nette flagstone.

Gele hondstong bij de entree. 'Vrij uniek' liet Josje zich ontvallen!

Staat ook in de border van de rotstuin.

Raadsel: Nee, het is geen perzikpit. Ook niet de hersenen van een pad! Het is zacht en ruikt naar paddestoelen! En ik heb er zeker drie van gezien! Wie het weet mag het zeggen!!?!!vrijdag 6 april:

Zonnig, helder, maar nog niet erg warm. Zelfs niet in ons bijzondere microklimaatje. Maar wat een opkomst aan vrijwilligers: Nel, Loes, Kees, Josje, Meta, Yvonne, Reina, Ad M., Maarten, Henk, Albert, Jaco, Jan Willem van B., Henny, Agnieta, Janneke, Ton, Gerda, Loeki en Willem Fazant. Die laatste is wel halverwege de ochtend onverhoeds door agressief tuingereedschap aan- en uitgevallen. Au, een ontwrichte duim. Sterkte Willem!
 
De hele ochtend stond in het teken van: planten planten. We hebben namelijk van de gemeente onze bestelde nieuwe aanwas gekregen, en die moest vandaag de grond in. Een mega-klus, maar goed voorbereid door Gerda en Josje. Zij hebben per border precies aangegeven: wie moet er helemaal uit (jammer, Ruwe Smele), wie moet flink worden uitgedund (ja, jij, Persicaria), wie moet elders worden herplant (geldt voor jou: Heuchera) en wie krijgt een mooi nieuw plekje (kom maar, Phlox Rembrandt en Calamagrostis Waldenbruch, hier tegen de muur)! Wij verwelkomden zelfs een ‘donderwolk’: Monarda ‘Gewitterwolke’. Toch een plant die fraaie paarse bloemen krijgt, die aantrekkingskracht uitoefenen op bijen en vlinders. Deze hele operatie is bedoeld om de borders ‘binnen de perken’ te houden en om te zorgen voor een mooie variatie aan kleur, hoogte en bloeitijd. Iedereen heeft meegeholpen om de komst van de nieuwe inburgeraars te begeleiden: eerst plaats creëren door de buren ook flink te snoeien, daarna plantgaten maken, compost erbij, vervolgens egaliseren. Er werd veel snoeiafval geproduceerd. Zo fijn dat er dan altijd stoere kerels paraat staan om dat af te voeren. Verder is onze entree gefatsoeneerd: al het bruine blad van de struiken is weggeknipt.
 
Altijd staat op het werkbriefje dat Maarten opstelt: Wat je nuttig lijkt en leuk vindt om te doen. Nou, daar hoefde vandaag niet over nagedacht te worden. Dat was namelijk onze gezamenlijke klus, het verfraaien van de Dieptetuin. En al onze inspanningen worden zéér gewaardeerd door de bezoekers. Dat hebben verschillenden ons al laten weten, op de eerste dag dat de Tuin openging, op zondag 1 april. De eerste geïnteresseerde wandelaar stond al om vijf voor twaalf voor het hek! Daar doen we het ook voor.
 
Uit het laatste mailtje van Maarten hebben jullie begrepen dat de fauna in en rond de vijver ook nogal druk bezig is. Het laatste nieuws is dat Echtpaar Eend zich nu goed aan ‘t settelen is. De opdringerige single Alfamannetjes zijn door de huisvader-in-spé definitief weggejaagd. Mevrouw vond al die macho-aandacht niet onprettig, maar schikt zich nu in haar lot: op de eitjes zitten.
 
De volgende werkochtenden in deze maand april zijn: zaterdag 14, vrijdag 20 en zaterdag 28 april. 
Onze draaibuxus in bloei, heel bijzonder!
vrijdag 23 maart:

Al veel lente in de lucht, lekker om op te snuiven, maar ook nog frrrisjes. De koeien mogen de wei nog niet in, wij konden ons al wel uitleven in de borders. Maar: opgepast voor het jonge groen dat al overal opkomt en uitloopt. ‘Wij’, dat waren vandaag: Hanny, Josje, Gerda, Maarten, Henk, Ton, Ad M., Albert, Agnieta, Janneke en Yvonne en onze zo gewaardeerde harde werker, Jan Willem van B. Hij heet Jan Willem van Bemmel, maar net als onze Ad de H. en Ad M. wordt hij in de verslagen voor het gemak afgekort, ter onderscheid van Jan Willem S(pruit). En dan ook nog de stille krachten achter de schermen, die de koffiebus hanteren en de afwaskwast (Tineke en Meta), of de pen voor de verslagen (Loeki).
 
Wij werden al vroeg verblijd met een vrolijke optocht van de leerlingen van de Vrije School, met hun prachtig opgetuigde Palmpaasstokken. ‘Palm’ verwijst naar het groen dat gebruikt werd om Jezus toe te wuiven bij zijn feestelijke intrede in Jeruzalem op de eerste zondag van de Goede Week; nu worden veelal buxustakjes gebruikt. Broodhaantjes en eieren behoren ook tot de versiering, symbolen voor het nieuwe seizoen. Wij luiden dat in (wankel bruggetje!) met de nieuwe planten die de Gemeente bij ons heeft afgeleverd! Josje en Gerda hebben ze geïnspecteerd en zijn tevreden, dus wij allemaal ook! Bedankt ................Er is door hen goed nagedacht over welke planten er bij mogen. Ze zijn kritisch, onze ‘Botanical Girls’. De voorwaarden waaraan moet worden voldaan: bloei je lekker lang, begin je daarmee – naar onze wens -  juist in het naseizoen, heb je een leuk kleurtje, ben je een variëteit die we nog niet hadden, blijf je keurig laag of wordt je juist heel hoog, zoals wij dat hebben gepland, en vooral: kun je je goed verweren tegen die vermaledijde, onuitroeibare slakken? Wij verwelkomen o.a. de volgende gewassen, met prachtige Nederlandse namen als: Zilverkaars, Zeeuws Knoopje, Wolfsmelk, Vlambloem, Gebroken Hartjes, Brandkruid, en niet te vergeten het snoezige Purperklokje.
 
De voorjaarsschoonmaak van de Dieptetuin is met man/vrouw en macht aangepakt. De grassen werden in vorm geknipt. Oud hout, bruin blad, snoeisels: alles op de grote zeilen om af te voeren naar het achterhek. Vele handen maken licht werk, iedereen heeft zich enorm ingespannen. Koffie met koekjes van eigen deeg: d.w.z. bereid met de honing van onze eigen bijen. Hierbij gelijk nog wat bij-zonderheden van onze imker Olaf. In de winter slapen de bijen niet echt, ze zitten wel dicht op elkaar en zorgen zo met z’n allen voor een temperatuurtje dat de koningin lekker warm houdt om de kou te overleven. Dat hebben ze goed gedaan, want rond de kasten zijn vele bijen waar te nemen die aan komen vliegen met stuifmeel. Dat betekent dat ze daarmee gelei gaan aanmaken, voedsel voor een koningin die aan de leg is, een heel goed teken! Om weer een nieuw, krachtig volk te produceren. Daarvan gaan de jonge werkbijen eerst een tijdje stage lopen bij de oudere generatie, die daarna vredig mag inslapen. De bijen mogen nu nog niet gestoord worden, begin april gaat Olaf kijken hoe het ons nijvere volkje vergaat. Magisch, het leven van onze bijen!

Aan het begin van deze werkochtend kwam de Vrije School langs met hun altijd kleurrijke Palmpaasoptocht.


Bordermaatjes Albert en HenkJa, exact de 110 plantjes die we hadden besteld, zijn deze week geleverd door de gemeente!

Veel blaasjes op de vijvervloer werden deze week al weggerestaureerd.

Echter moeten er toch nog behoorlijk wat worden aangepakt. Dit jaar nog of volgend jaar??zaterdag 17 maart:

Vanochtend sloop een heel vervaarlijk beest door onze Dieptetuin: de Russische Beer. Zo wordt  toch die koudegolf uit het Oosten genoemd, met snijdende wind? Nou, het was inderdaad berenkoud! Zo cool, dat er toch zoveel vrijwilligers waren gekomen: Maarten, Ton, Meta, Tineke, Kees, Ad de H., Joyce, Albert, Gerda, Jackie, Janneke, Jan Willem (welkom weer bij ons, Jan Willem) Barbara,Yvonne, Margreet, Jaco en Loeki.

 
De juiste volgorde was... eerst hard werken zodat je het warm kreeg! Degenen die het omgekeerd deden – onze lieve koffiedames hadden de lekkere bakkies al vroeg bereid – kwamen buiten ... op de koffie, zo Siberisch! Daarna was het gezellig chillen in de warme Kate, zoals blijkt uit de leuke foto’s op de site. Toch is door iedereen buiten enorm veel werk verzet, volgens het werkbriefje. Er moest ‘n hoop worden opgeruimd: oud hout, bruin blad, verdord gras. Alles ging op de grote zeilen, en daarna naar het achterhek, en erover! De grasplanten zijn netjes in vorm geknipt, zulke fraaie bolletjes!. Iedereen opereerde omzichtig, want overal in de borders komen al vele veelbelovende groene uitlopers op. Met vereende krachten maken we de Dieptetuin toch weer netjes voor het voorjaar. En voor de bezoekers, waarvoor we het uiteindelijk toch doen!
 
De gemeente is ons weer goed aan het steunen. Deskundigen hebben zich de hele week gebogen over de nu drooggelegde bodem van de vijver. Daarvan laat de versleten bovenlaag los, die moet nu hersteld worden. En daarna gaat alle zorg uit naar de vijverpomp, want die raakt om de haverklap verstopt. Totale restauratie, maar loont dat nog? Waarschijnlijk een hele nieuwe, uiteindelijk veel effectiever en goedkoper!
 

 

 

 

 

 

 


 
vrijdag 9 maart:

Onze werkochtend, maar ook die van heel Nederland: NLdoet. Zelfs Beatrix was bezig met haar handen in de aarde. “Koninklijke Hoogheid: volgend jaar hierheen, hoor, in navolging van uw moeder”! Maar dit jaar verwelkomden wij Annette, ook uniek, want zij had als enige gehoor gegeven aan de oproep via NLdoet om bij ons de handen uit de mouwen te steken. Een bijzondere dag en daarom een geldig excuus voor appeltaart-met-slagroom, voor onze gast, maar ook voor: Reina, Josje, Ad M. en Ad de H., Jackie, Meta, Tineke, Henny, Hanny, Agnieta, Pieter, Ton, Albert, Gerda en Loeki. Ad de H. verving – heel bekwaam - Maarten (snipverkouden) als tuinbaas, maar echt leidinggeven was niet nodig. Iedereen ging zelfstandig aan de slag met de mega-klus van vandaag: ontgrassen. Hoewel zij even af moest zien van het precisiewerk waar zij zo goed in is, deed Agnieta dapper mee. De graspollen werden teruggesnoeid tot fraaie bolletjes en oude plantenresten werden afgeknipt. Oeps: oppassen voor de jonge uitlopers! Jackie had zich een eigen border toegeëigend, altijd een goed idee, want je ziet dan veel resultaat na afloop! Volgens onze Botanista’s, Josje en Gerda, is de conditie van de borders op dit moment veelbelovend. Henny ontfermde zich weer over haar lievelingen, de taxussen in het gazon, en Hanny heeft de bovenborder bij de bijenkasten te grazen genomen. Overigens: de bijen, toch ook Vrienden van de Dieptetuin, laten zich nog niet zien. Langslapers! Pieter, Ton, Ad en nog eens Ad, en Albert vormden een efficiënt vijfmanschap: weg met al die ouwe plantenmeuk! Reina was onze fotografe ad interim, bekijk al haar sfeervolle foto’s!zaterdag 3 maart:

Vandaag (k-k-klappertandend koud!) waren gekomen: Tineke, Meta, Barbara, Maarten, Jaco, Janneke, Hanny, Kees, Maxi, Gerda, Agnieta, Jan Willem (die er gelukkig weer bij is), Ton, Pieter, Henk, Henny, Reina, Willem (op zijn vrije zaterdag!) en Loeki. En meneer Chris, onze trouwe supporter. Een Kate vol enthousiastelingen die de Dieptetuin echt gemist hebben. Als vanouds had  Maarten weer het ‘menu van de dag’ opgesteld, met de duidelijke instructie om uit de borders te blijven, want die zijn nog te kwetsbaar door de vorst in de grond. Onze lieve kleine voorjaarsbloeiertjes bewonderen mocht wel, natuurlijk! Iedereen houdt van de cyclaampjes, maar vooral bij Kees zijn ze favoriet. De boventuin werd wel te lijf gegaan: wat is daaruit ‘n hoop afgewaaide takken en dor blad verwijderd! En dan moet zo’n hoop ook weer over het hek gekieperd worden. Werk voor stoere mannen en vrouwen. Voor Gerda en Janneke bijvoorbeeld, onze kruiwagen-girls. Onze koffiepot-girls, Tineke en Meta, moesten ook hard werken bij deze hoge opkomst. Maarten produceerde nog wat extra snoeihout bij de berceau’s, Ton was bezig achter de Kate; hij stelt er een eer in om dat stukje ontwikkelingsland  te cultiveren. Samenvattend gold voor iedereen op deze nog winterse werkochtend: harken, scheppen, harken, scheppen! Aan ‘wat je nuttig lijkt en leuk vindt om te doen’ werd vooral invulling gegeven door het inspecteren van wat er allemaal weer opkomt, en dat is al heel wat. Tuin en tuinlui hebben er weer zin in!
woensdag 28 februari: tuinbezoek

Ter feestelijke opening van het nieuwe seizoen werd een bezoek gebracht aan de buitenplaats Gunterstein in Breukelen. Na een rondleiding door het hoofdgebouw door kasteelvrouwe Bertien Koole, werd bij een snijdende oostenwind een bezoek gebracht aan de kasteeltuin in Engelse stijl, waar vooral de stinsenplanten de koude wisten te trotseren.